Några saker att tänka på

Viktigast av allt är att vara närvarande och till stöd för den avlidnes anhöriga. De formella detaljerna är mindre viktiga, men det kan vara bra att känna till de vanligaste formaliteterna inför begravningen.

Klädseln
Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Vanligast för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Vit slips är alltid korrekt. För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumpor och en vit scarf/halsduk.

Placeringen
Som gäst vid en begravning är det lämpligt att anlända ca 15 minuter före begravningen. Vår representant vid begravningen ser till att anhöriga, släktingar och gäster hamnar på rätt plats i kyrkan/kapellet.

Begravningsceremonin
Hur själva begravningen går till kan variera stort beroende på valet av begravningsceremoni – kyrklig, borgerligeller begravning enligt annat trossamfund.

Efter begravningen
I anslutning till begravningen anordnas ofta en minnesstund. Vanligtvis sker det i någon av de anhörigas bostad, i ett församlingshem eller i annan lokal. Inbjudan kan t ex ske via dödsannonsen, via brev, muntligt eller via familjesidan.se.